Na velikonočni ponedeljek: Mane nobiscum

Na velikonočni ponedeljek Slovenci zelo radi rečemo, da gremo »v Emavs«. Obiščemo sorodnike, prijatelje, letos pa predvsem skrite kotičke in vrhove znotraj svoje regije. 🙂 Spominjamo se namreč učencev, ki se jima je na poti v Emavs pridružil vstali Jezus. Ko se je že želel posloviti, sta mu rekla: »Ostani z nama,« kar je tudi naslov skladbe nemškega skladatelja Josepha Gabriela Rheinbergerja, ki ji lahko od danes naprej prisluhnete na našem YouTube kanalu.

Posnetek je z našega koncerta v cerkvi sv. Janeza Evangelista v Pittstonu, ki smo ga izvedli leta 2019 na turneji v ZDA.

O skladatelju
Nemški skladatelj Joseph Gabriel Rheinberger, ki je živel in ustvarjal v 19. stoletju, je najbolj cenjen zaradi svojih orgelskih skladb. Že zelo mlad je pokazal izjemno glasbeno nadarjenost in bil zgodaj sprejet na münchensko akademijo, kjer se je nato dosmrtno zaposlil kot profesor orgel in kompozicije. Želel je sicer delovati kot pianist in organist, a je bil ta del njegove kariere kmalu končan, saj mu je bolezen trajno oslabila desno roko. Njegova skladateljska kariera je bila neverjetno uspešna, izdal je skoraj 200 skladb. Preden je dvajsetleten objavil prvo, jih je napisal že več kot sto. Predano je raziskoval starejšo glasbo, ki je tudi vplivala na njegova dela. Poleg orgelske glasbe je komponiral še za komorne zasedbe, orkestre in zbore. Čeprav je ustvarjal tudi za gledališče in izdal veliko posvetnih skladb, poznamo predvsem njegovo cerkveno glasbo.

O skladbi
Motet Mane nobiscum je ena njegovih najbolj znanih skladb za vokalne zasedbe. Prvo različico je napisal pri komaj 15 letih in so jo sprva izvajali v nemščini (AbendliedVečerna pesem). Besedilo je vrstica iz evangelija, in sicer gre za besede učencev na poti v Emavs:

»Ostani z nama, kajti proti večeru gre in dan se je že nagnil.«

(Lk 24,29)

Latinska različica skladbe je nastala za sveto mašo na velikonočni ponedeljek leta 1878.

Želimo vam prijetno poslušanje! 🙂

KZ Megaron – Mane nobiscum
»Glasba presega besede; začne se, kjer besede niso več dovolj,
zato bi bil vsak poskus poslušalcem približati glasbo s pomočjo razlage brezploden.«

– Rheinberger