O nas

Po nekajletnem predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah je bil na pobudo skladatelja in dirigenta Damijana Močnika oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron, v katerem prepevajo alumni Škofijske klasične gimnazije. Zbor predstavlja vrh zborovske piramide v Zavodu sv. Stanislava, saj v njem prepevajo predvsem pevci, vzgojeni v petih pevskih zborih Škofijske klasične gimnazije. V petnajstih letih delovanja se je KZ Megaron razvil v vrhunski zbor, ki je s številnimi koncerti po Sloveniji in gostovanji v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem, Poljskem, v ZDA in Kanadi postal znan in priznan doma ter v tujini.

Zasedba 2018/2019 (foto: Jernej Rodič)

Zbor se odlikuje po prepoznavnem bogatem zvoku in vznemirljivih muzikalnih interpretacijah skladb različnih stilnih obdobij. Ponaša se z odličnimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih: leta 2005 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo in dobil posebno priznanje za najboljši zbor, ki je prvič na tekmovanju; aprila 2010 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo; julija 2010 je na tekmovanju KATHAUMIXW v Powell Riverju (Kanada) osvojil 2. mesto v kategoriji mešanih zborov in zmagal v kategoriji ljudske glasbe; leta 2012 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel zlato plaketo, postal najboljši mešani zbor, prejel posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike in osvojil absolutno 1. mesto tekmovanja; leta 2015 je osvojil 2. mesto na tekmovanju v Montreuxu in prejel posebno nagrado za izvedbo novitete Libera me Damijana Močnika; leta 2016 je na mednarodnem tekmovanju Vratislavia Sacra na Poljskem zmagal v kategoriji mešanih zborov in kategoriji ortodoksne glasbe ter osvojil tudi “Grand prix” tekmovanja; leta 2017 je nastopil na mednarodnih tekmovanjih v Mariboru in Marktoberdorfu ter bil obakrat nagrajen za najboljšo izvedbo renesančne glasbe; leta 2018 je osvojil 1. mesto med mešanimi zbori na mednarodnem tekmovanju Varsovia Cantat.

KZ Megaron je sodeloval s številnimi pomembnimi orkestri (Münchenskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja) in dirigenti (Davidom de Villersom, Jacekom M. Blasczykom, Martino Batič, En Shaom, Valerijem Gergievim, Urošem Lajovicem, Jonathanom Nottom in Arijem Rasilainen) pri izvedbi vokalno-inštrumentalnih partitur: W. A. Mozart – Krönungsmesse, B. Britten – The World of The Spirit, G. Faure – Requiem, F. Poulenc – Stabat Mater, D. Močnik – Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem, G. Mahler – 8. simfonija (»Simfonija tisočev«), J. Brahms – Ein Deutsches Requiem, Gustav Mahler – 2. simfonija (»Vstajenje«), S. von Hausegger – Natursymphonie.

Februarja 2012 je zbor projektno sodeloval z odličnim švedskim dirigentom Robertom Sundom in imel pod njegovim vodstvom dva odmevna koncerta. Ob 10-letnici delovanja je imel KZ Megaron jeseni 2013 desetdnevno koncertno turnejo po Kanadi in ZDA pod vodstvom Damijana Močnika in gostujoče dirigentke Martine Batič, jeseni 2016 pa enotedensko turnejo po Švedski s koncerti v Malmöju, Helsingborgu in Stockholmu.

Pevci 2020/21

Sopran

Bevc Iva
Cotman Amalija
Fabiani Katarina
Jelnikar Tadeja
Kavčič Patricija
Kovač Lucija
Križnar Mana
Križnar Neža
Leskovar Zalka
Malovrh Lucija
Ogorevc Klara
Pušnik Žana
Smrkolj Lucija
Stopar Lucija
Štih Lucija
Tomc Lucija
Turk Andreja
Zajec Kristina
Zgojznik Nika

Tenor

Berkopec Peter
Boštic Urban
Drobnič Martin
Ivanc Erazem
Kunstelj Peter
Novak Marko
Novak Matija
Ristič Andraž
Sojar Valentin
Suhadolc Filip
Zupanc Kovač Lovro
Zupanc Kovač Miha

Alt

Benedik Ana
Berkopec Ana
Čemažar Bernardka
Devetak Manca
Fabjančič Lucija
Glas Ema Glorija
Jerkič Tinkara
Jezeršek Ana Lucija
Korpnik Jerica
Lamberšek Ana
Legat Marta
Marc Karolina
Novak Magdalena
Okoliš Klavdija
Planinc Lara
Prek Ana
Ristič Ana
Rojc Maruša
Sellak Špela Helena
Štravs Lora
Žnideršič Klara

Bas

Bajt Ambrož
Cotman Andrej Emanuel
Fabjančič Matevž
Jager Matija
Kotar Matic
Kotar Rok
Kovač Matej
Krsnik Klemen
Mali Matej
Mejias Tomas
Močnik Jurij
Novak Jan
Pance Jakob
Prevc Matej
Rode Martin
Rener Ambrož
Štiftar Luka
Trajbarič Miha