O nas

Po nekajletnem predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah je bil na pobudo skladatelja in dirigenta Damijana Močnika oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron, v katerem prepevajo alumni Škofijske klasične gimnazije. Zbor predstavlja vrh zborovske piramide v Zavodu sv. Stanislava, saj v njem prepevajo predvsem pevci, vzgojeni v petih pevskih zborih Škofijske klasične gimnazije. V petnajstih letih delovanja se je KZ Megaron razvil v vrhunski zbor, ki je s številnimi koncerti po Sloveniji in gostovanji v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem, Poljskem, v ZDA in Kanadi postal znan in priznan doma ter v tujini.

Zasedba 2018/2019 (foto: Jernej Rodič)

Zbor se odlikuje po prepoznavnem bogatem zvoku in vznemirljivih muzikalnih interpretacijah skladb različnih stilnih obdobij. Ponaša se z odličnimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih: leta 2005 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo in dobil posebno priznanje za najboljši zbor, ki je prvič na tekmovanju; aprila 2010 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo; julija 2010 je na tekmovanju KATHAUMIXW v Powell Riverju (Kanada) osvojil 2. mesto v kategoriji mešanih zborov in zmagal v kategoriji ljudske glasbe; leta 2012 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel zlato plaketo, postal najboljši mešani zbor, prejel posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike in osvojil absolutno 1. mesto tekmovanja; leta 2015 je osvojil 2. mesto na tekmovanju v Montreuxu in prejel posebno nagrado za izvedbo novitete Libera me Damijana Močnika; leta 2016 je na mednarodnem tekmovanju Vratislavia Sacra na Poljskem zmagal v kategoriji mešanih zborov in kategoriji ortodoksne glasbe ter osvojil tudi “Grand prix” tekmovanja; leta 2017 je nastopil na mednarodnih tekmovanjih v Mariboru in Marktoberdorfu ter bil obakrat nagrajen za najboljšo izvedbo renesančne glasbe; leta 2018 je osvojil 1. mesto med mešanimi zbori na mednarodnem tekmovanju Varsovia Cantat.

KZ Megaron je sodeloval s številnimi pomembnimi orkestri (Münchenskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja) in dirigenti (Davidom de Villersom, Jacekom M. Blasczykom, Martino Batič, En Shaom, Valerijem Gergievim, Urošem Lajovicem, Jonathanom Nottom in Arijem Rasilainen) pri izvedbi vokalno-inštrumentalnih partitur: W. A. Mozart – Krönungsmesse, B. Britten – The World of The Spirit, G. Faure – Requiem, F. Poulenc – Stabat Mater, D. Močnik – Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem, G. Mahler – 8. simfonija (»Simfonija tisočev«), J. Brahms – Ein Deutsches Requiem, Gustav Mahler – 2. simfonija (»Vstajenje«), S. von Hausegger – Natursymphonie.

Februarja 2012 je zbor projektno sodeloval z odličnim švedskim dirigentom Robertom Sundom in imel pod njegovim vodstvom dva odmevna koncerta. Ob 10-letnici delovanja je imel KZ Megaron jeseni 2013 desetdnevno koncertno turnejo po Kanadi in ZDA pod vodstvom Damijana Močnika in gostujoče dirigentke Martine Batič, jeseni 2016 pa enotedensko turnejo po Švedski s koncerti v Malmöju, Helsingborgu in Stockholmu.

Zasedba 2022/23

Sopran

Iva Bevc
Katarina Briški
Patricija Gril
Tadeja Jelnikar
Neža Korenjak
Lucija Kovač
Mana Križnar
Neža Križnar Ristič
Zalka Leskovar
Lucija Malovrh
Neža Mavčič
Marjeta Nahtigal
Marta Novak
Jana Poredoš
Lucija Rus
Lucija Tomc
Jerca Uranič
Ana Zajec
Katja Zgojznik
Nika Zgojznik

Tenor

Žan Belca
Peter Berkopec
Anton Jakob Bonča
Urban Boštic
Martin Drobnič
Miha Ferjan
Jakob Jaklič
Peter Kunstelj
Andraž Ristič
Valentin Sojar
Filip Suhadolc
Rok Štefan
Jan Triler
Lovro Zupanc Kovač
Miha Zupanc Kovač

Alt

Ana Benedik
Mojca Berkopec
Amber Bervar
Bernardka Čemažar
Lucija Fabjančič
Tinkara Jerkič
Lonja Klavžar
Aja Koblar Tutič
Jerica Korpnik
Ana Lamberšek
Marta Legat
Karolina Marc
Klavdija Okoliš
Ana Lucija Parkelj
Lara Planinc
Ana Prek
Ana Ristič
Maruša Rojc
Magdalena Sojar
Lora Štravs
Klara Žnideršič

Bas

Ambrož Bajt
Andrej Emanuel Cotman
Matevž Fabjančič
Matija Jager
Matic Kotar
Rok Kotar
Tomas Mejias
Jan Novak
Jakob Pance
Ambrož Rener
Jure Stare
Luka Štiftar
Simon Zgonc