Dirigent

Damijan Močnik se je po diplomi iz kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu (tudi pri Ericu Ericsonu). Od leta 1993 je zaposlen kot profesor glasbe, zborovodja in umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, kjer je zasnoval in skupaj s sodelavci uresničil zborovsko piramido, ki je pomemben dejavnik slovenskega zborovskega življenja. Od leta 1986 se ukvarja z zborovodstvom in je s svojimi zbori na tekmovanjih prejel številne nagrade. Je ustanovitelj in od leta 2001 umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora.

Sodeluje v strokovnih in umetniških svetih zborovskih prireditev, redno predava na tečajih in strokovnih srečanjih ter je član žirij zborovskih tekmovanj doma in v tujini. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture) in nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva.

Težišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno zborovski, a cappella in vokalno-inštrumentalni glasbi. Je nagrajenec številnih slovenskih in mednarodnih skladateljskih natečajev. Leta 2006 je bil rezidenčni skladatelj Bavarske glasbene akademije v Marktoberdorfu, večkrat pa je vodil tudi odmevne delavnice, npr. na festivalu Europa Cantat 2006 v Mainzu in leta 2016 v Franciji na mednarodnem zborovskem festivalu Choralies. Kot skladatelj dirigent je gostoval na Tajvanu in večkrat v ZDA, kjer je z univerzitetnimi zbori izvajal svoje skladbe ter predaval o svojem skladateljskem opusu.

Trenutno je eden najpogosteje izvajanih sodobnih slovenskih skladateljev v tujini. Njegove skladbe redno izvajajo poklicni in najboljši ljubiteljski zbori po vsem svetu, med njimi Svetovni zbor mladih, Komorni zbor RIAS iz Berlina, Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor sv. Jakoba iz Stockholma, Tajpejski filharmonični komorni zbor s Tajvana, vokalni skupini Singer Pur in Cantus ter washingtonski Bach Consort. Njegove skladbe izdajajo založbe Astrum (Slovenija), Ferrimontana iz Frankfurta in Carus Verlag iz Stuttgarta.

Močnikova glasba je posneta na številnih zgoščenkah, tudi na štirih avtorskih: Verbum supernum prodiens (Carus, 2003), Adventus Domini nostri Jesu Christi (Astrum Music, 2009), Božični oratorij/Oratorium nativitatis (Slovenska filharmonija, 2016) in … et LUX perpetua (Carus, 2017).