Dirigent

MocnikDamjanDamijan Močnik se je rodil 30. novembra 1967 v Kranju in živi v Cerkljah na Gorenjskem. Po študiju in odlični diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je med študijem prejel študentsko Prešernovo nagrado za kompozicijo, se je večkrat izobraževal v tujini na različnih seminarjih, simpozijih in mojstrskih tečajih, med drugim tudi pri Ericu Ericsonu.

Sedaj je zaposlen kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava. Že od šestnajstega leta se intezivno posveča zborovskemu dirigiranju in je s svojimi zbori prejel več nagrad in priznanj na slovenskih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Tako ni presenetljivo, da je največje uspehe na kompozicijskem področju dosegel z ustvarjanjem vokalne glasbe. Zmagal je na številnih kompozicijskih natečajih doma in v tujini. Skladbe izdaja pri založbah Ausburg Forters (ZDA), Ferrimontana v Frankfurtu, Carus v Stuttgartu in slovenski založbi Astrum.

Njegove zborovske skladbe so bile predstavljene na 6. Svetovnem simpoziju za zborovsko glasbo v Minneapolisu 2002, z uspehom pa jih izvajajo odlični zborovski sestavi v Evropi, ZDA in na Japonskem. Decembra 2004 je založba Carus izdala Močnikovo avtorsko zgoščenko Verbum supernum prodiens, ki je požela nedeljena priznanja strokovne kritike v Evropi in ZDA. Leta 2006 je bil »composer in residence« na Bavarski glasbeni akademiji v Marktoberdorfu, na festivalu Europa Cantat v Mainzu pa je vodil atelje »composer – conducting«. V oktobru in novembru je gostoval v ZDA, kjer je pripravil koncert svoji skladb z zborom in komornim orkestrom na Orcas Islandu in predstavil svojo glasbo s predavanji na University of Washington in Seattle Pacific University, kjer je s tamkajšnjim zborom izvedel osem svojih skladb na njihovem jesenskem koncertu