O zboru

Beseda »megaron« označuje hišo v stari Grčiji, za katero je značilen velik osrednji prostor z ognjiščem v sredi. Žar plamena je zbiral ljudi ob pripovedi in glasbi.
Komorni zbor Megaron od leta 2003 pod svojim okriljem združuje bivše dijakinje in dijake Škofijske klasične gimnazije, ki so se kalili v njenih številnih zborih in želijo nadaljevati svojo zborovsko pot. Pobudo za ustanovitev zbora je dal skladatelj in dirigent Damijan Močnik, ki zbor vse od začetka tudi vodi.

V desetih letih svojega delovanja je Megaron s svojim bogatim zvokom in tenkočutnimi muzikalnimi interpretacijami različnih stilnih obdobij postal prepoznaven tako doma kot v tujini, kjer se je predstavil na številnih gostovanjih v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem, Poljskem, v Kanadi in v Združenih državah Amerike.

V iskanju vedno novih izzivov so se porodila sodelovanja s številnimi profesionalnimi orkestri (Münchenski simfoniki, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije) in priznanimi dirigenti (David de Villers, Jacek M. Blasczyk, Martina Batič, En Shao, Valerij Gergijev). Tako je Megaron sodeloval pri izvajanju zahtevnih vokalno-instrumentalnih partitur, ob katerih je rastel in se razvijal (W. A. Mozart: Krönungsmesse, B. Britten: The World of the Spirit, G. Faure: Requiem, F. Poulenc: Stabat Mater, D. Močnik: Pasijon po Janezu, G. Mahler: 8. simfonija, J. Brahms: Ein Deutsches Requiem).

Zbor visoko raven svojega delovanja dokazuje tudi z rednim udeleževanjem tekmovanj doma in v tujini, kjer je dosegel nemalo uspehov (leta 2005 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo in dobil posebno priznanje za najboljši debitantski zbor,  aprila 2010 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo, julija 2010 je na tekmovanju Kathaumwix v kanadskem Powell Riverju osvojil 1. in 2. mesto v različnih kategorijah, leta 2012 pa je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil absolutno 1. mesto tekmovanja in prejel posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike).

Tudi v preteklih sezonah je bilo v zboru delavno. Februarja 2012 je zbor sodeloval z odličnim švedskim dirigentom Robertom Sundom in imel pod njegovim vodstvom dva odmevna koncerta. Ob 10-letnici delovanja se je Megaron jeseni 2013 odpravil na desetdnevno koncertno turnejo po Kanadi in ZDA pod vodstvom Damijana Močnika in gostujoče dirigentke Martine Batič. Aprila 2014 se je zbor ponovno udeležil tekmovanja Naša pesem, kjer je tudi tokrat nastopil na visoki ravni in z zelo zahtevnim programom za las zgrešil zlato priznanje.