Koncert za zbor – Alfred Šnitke

Komorni zbor Megaron letos praznuje 20. leto delovanja. V času od ustanovitve leta 2003 je zbor rasel in se izpopolnjeval. Iskali smo priložnosti in izzive, da bi obogatili slovensko zborovsko kulturo in izkoristili svoj potencial. Zato smo si za našo 20. jubilejno sezono zadali, da kot prvi slovenski zbor izvedemo Koncert za zbor Alfreda Šnitkeja.

Alfred Šnitke (1934-1998) velja za enega največjih skladateljev 20. stoletja. Že v mladosti se je spreobrnil v krščanstvo in razvil globoko mistično vero, kar je močno vplivalo na njegovo delo. Zanj je značilen slog polistilizem – princip ustvarjanja, kjer avtor meša sloge in tehnike iz različnih obdobij.

Koncert za zbor, sestavljen leta 1984, odraža Šnitkejevo značilno mešanico tradicije in inovacije. Delo raziskuje bogato paleto harmoničnih barv in teksturnih kontrastov. Navdih črpa iz različnih vplivov, vključno z rusko pravoslavno pesmijo, renesančno polifonijo in modernističnimi tehnikami. Skozi svoj zapleteni kontrapunkt in izrazito harmonično govorico delo slika pokrajino čustvene globine in duhovne resonance. Skladatelj je uglasbil izredno globoko in aktualno besedilo armenskega meniha iz 10. stoletja Gregorja iz Nareka.

Vabljeni da se ob našem dvajsetem letu delovanja, skupaj z dirigentom Damijanom Močnikom, prepustite glasbi tega veličastnega koncerta. Izvedli ju bomo v nedeljo, 14. 4. 2024, ob 19. uri v stolnici svetega Nikolaja v Novem mestu ter v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 20:15. uri v cerkvi svetega Jožefa v Ljubljani.

Tolosa 2023

Lansko leto smo pevci Megarona praznik vseh svetih preživeli na severu Španije, v Tolosi, kjer smo se udeležili Zborovskega pevskega tekmovanja Tolosa.

V konkurenci komornih zborov smo med dvanajstimi zbori v kategoriji polifonija zasedli odlično 5. mesto s 84,4 % točk, prav tako smo zasedli 5. mesto tudi v kategoriji folklora z 88 % točk. Skupno smo med osemnajstimi zbori vseh kategorij dosegli 7. mesto s 86,2 % točk. Ponosni smo na dosežen uspeh in na naša tekmovalna nastopa. Naš tekmovalni program si lahko ogledate na YouTube kanalu Tolosa Choral Contest.

Največja dodana vrednost tekmovanju v Tolosi pa je možnost dodatnega koncertiranja. Naš raznolik program smo predstavili kar na štirih dobro obiskanih koncertih v Pamploni, Borji, Aibarju in Beasainu. Navdušeni poslušalci so nas nagrajevali z nasmejanimi obrazi, dolgimi bučnimi aplavzi in stoječimi ovacijami. Poleg koncertov in tekmovanja nam bojo v spominu ostale tudi peščene plaže, odlična španska hrana in dobra družba.

Poleg tega smo imeli veliko časa za vajo, ki smo ga izkoristili za študiranje Šnitkejevega Koncerta za zbor.

Radi bi se zahvalili vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi te turneje, še posebej naši vodički Lauri, ki nas je vodila po Baskiji, se za nas dogovarjala in nam prevajala iz nam popolnoma tujega baskovskega jezika. Prav tako gre zahvala našima voznikoma avtobusa za varno prepotovanih več kot 4000 kilometrov. Najbolj pa našemu Damijanu, ki nas je srčno, vztrajno in potrpežljivo pripravil na tekmovanje in z nami muziciral.

Galerija vtisov:

Preberi več “Tolosa 2023”

Gary Graden & Komorni zbor Megaron | Oratorij Mesija – G. F. Händel

Praznični čas je čas številnih tradicij. Naše domove napolnjuje vonj domačih dobrot, greje toplina družinskih in prijateljskih vezi, marsikdo med nami v tem času poišče priložnost za umiritev, vse pa radi pospremimo z zvoki prijetnih melodij.

Eno najslavnejših prazničnih glasbenih tradicij nedvomno predstavlja oratorij Mesija, ki ga je leta 1741 ustvaril baročni skladatelj Georg Friedrich Händel. Delo se je vse od svojega nastanka z vsakoletnimi izvedbami trdno obdržalo na svetovnem repertoarju in se v zadnjem stoletju ljudem še dodatno priljubilo kot stalnica med prazničnimi koncerti v številnih mestih po svetu. O izjemnosti Händlove stvaritve pa ne priča zgolj zgodovina njenega izvajanja, temveč tudi glasbena podoba, saj obsežno vokalno-instrumentalno delo v baročnem slogu odlikuje več kot dve uri sijajnih glasbenih domislic, skozi katere skladatelj sledi zgodbi o življenju Jezusa Kristusa.

Pod vodstvom Garyja Gradna smo lansko leto prvič v Sloveniji izvedli to veličastno delo z baročnim orkestrom in nadvse nas veseli, da lahko slovenskemu občinstvu letos znova ponudimo priložnost, da se prepustijo tej brezčasni glasbi in z njo navdahnjeni začnejo novo leto.

Vabljeni na koncerta v Unionski dvorani v Mariboru v soboto, 13. 1. 2024, ob 18. uri in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani v nedeljo, 14. 1. 2024, ob 17. uri.

Pod vodstvom Garyja Gradna bomo oratorij Mesija izvedli Komorni zbor Megaron, Baročni orkester Megaron in solisti:

Maria Keohane, sopran

Bernadett Nagy, mezzosopran

Carl Unander-Scharin, tenor

Csermenyi Zsombor, bas

Vstopnice po enotni ceni 20 € je mogoče kupiti na:

– spletni strani Slovenske filharmonije (koncert v Ljubljani) – Nakup vstopnic Ljubljana

– portalu Olaii.com (koncert v Mariboru) – Nakup vstopnic Maribor

Posebna ponudba za karte po ceni 15 € pa velja za zbore, in sicer z rezervacijo najmanj 5 kart na kdmegaron@gmail.com (koncert, št. kart in ime zbora). Število kart za zbore je omejeno.

Za več informacij nam lahko sledite na FB strani: KZ Megaron

Pozdravljeni, prijatelji KZ Megaron!

Kulturno društvo Megaron ima naziv društvo v javnem interesu na področju kulture, zato vas vabimo, da naše razvejano in zanimivo delovanje podprete s prispevkom 1 % dohodnine.*

Letošnja sezona je za Komorni zbor Megaron jubilejna, saj praznujemo 20. obletnico delovanja.

Iztekajoče se koledarsko leto je bilo za nas izjemno uspešno in intenzivno. V marcu smo v cerkvi sv. Terezije deteta Jezusa v Ljubljani izvedli koncert z naslovom Ozri se iz nebes, kjer smo predstavili skladbe s sakralno vsebino. Sezono smo v aprilu nadaljevali s koncertom v sodelovanju z APZ France Prešeren v Kranju ter s koncertom v okviru 15. mednarodnega zborovskega festivala v dvorani sv. Frančiška v Kopru. Konec meseca smo se udeležili 17. mednarodnega tekmovanja Gallus v Mariboru, kjer smo osvojili skupno 3. mesto in priznanje za najboljšo slovensko zasedbo. Sodelovali smo tudi na 28. letnem koncertu zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Med 16. in 20. junijem smo na povabilo Veleposlaništva pri Svetem Sedežu in takratnega veleposlanika mag. Jakoba Štunfa izvedli krajšo turnejo v Rim in Vatikan, kjer smo v Baziliki Svetih XII. apostolov v Rimu izvedli koncert ob dnevu državnosti. 

Koncertna sezona se je nadaljevala oktobra, ko smo v sklopu koncertnega cikla Plečnik in a-capella izvedli koncert v cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom v Ljubljani. Med 28. 10 in 6. 11. smo se udeležili 54. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Tolosi, kjer smo se poleg uspešnega nastopa na tekmovanju, predstavili publiki v različnih baskovskih mestih. Koncertno koledarsko leto smo zaključili na Prevaljah in v Zalogu v Ljubljani s koncertoma Obzorja neskončnosti, kjer smo med drugim predstavili prva dva stavka Šnitkejevega Koncerta za zbor.

Ob koncu leta pa zremo v prihodnost, kjer vas pričakujemo s ponovno izvedbo enega največjih del v zgodovini glasbe, oratorija Mesija G. F. Händla, v sodelovanju z Baročnim orkestrom Megaron s koncertno mojstrico Mario Lindal in pod vodstvom priznanega švedskega dirigenta Garyja Gradna.

Hvala vsem, ki že vrsto let podpirate naše delovanje. Še enkrat pa vas vabimo, da nas podprete tudi s prispevkom 1 % dohodnine, saj bomo s tem lažje gledali v prihodnost in vam z našimi projekti še velikokrat polepšali večere.

Del dohodnine lahko namenite:

  • preko portala eDavki -> v meniju izberete Dokumenti -> izberete obrazec s šifro Doh-Don in v polje vpišete Kulturno društvo Megaron (58176365).
  • z obrazcem za namenitev dela dohodnine osebno oz. po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

*Donacija ne vpliva na višino vašega doplačila ali vračila dohodnine. Ko določimo prejemnika za delež dohodnine, nismo v ničemer prikrajšani. Ta 1 % odmerjene dohodnine, gre namreč v primeru, da se za donacijo ne odločimo, v proračun Republike Slovenije.

Kulturno društvo Megaron

Obzorja neskončnosti

Komorni zbor Megaron vstopa v jubilejno dvajseto sezono delovanja s koncertom Obzorja neskončnosti. Tokrat se posvečamo raziskovanju ustvarjalnega opusa enega največjih skladateljev 20. stoletja Alfreda Šnitkeja. Ob dveh odlomkih iz njegovega slovitega Koncerta za zbor na izredno globoko in aktualno besedilo armenskega meniha iz 10. stoletja Gregorja iz Nareka, boste lahko prisluhnili tudi stvaritvam romantičnih skladateljev Schumanna, Golovanova in Parryja. Vabljeni, da se skupaj z zborom Megaronom in dirigentom Damijanom Močnikom podate na vznemirljivo pot v duhovna obzorja neskončnosti v soboto 25. novembra ob 19. uri na Prevalje ali v nedeljo, 26. novembra ob 19. uri v župnijski cerkvi angelov varuhov Ljubljana Kašelj-Zalog.

Lepo vabljeni!

Hvala, Gallus!

Ta vikend smo se na 17. Mednarodnem tekmovanju Gallus – Maribor uvrstili v Grand Prix, kjer smo dosegli 91 točk in s tem odlično 3. mesto. Tako smo se uvrstili najvišje med mešanimi zasedbami. Prejeli smo tudi posebno nagrado za najboljšo slovensko zasedbo.

Neizmerno smo hvaležni za to priložnost in ponosni na dosežen rezultat. Hvala, naš dragi Damijan Močnik, ker z nami ustvarjaš in rasteš.

Hvala tudi vsem, ki ste nas tako ali drugače spremljali.

Iz srca čestitamo švedskim zmagovalcem Zero8 in drugouvrščenim SUHAR korua iz španske Baskije.

Galerija vtisov:

Ozri se iz nebes | Koncert KZ Megaron

Pomlad se prebuja, z njo pa se začenja tudi naša koncertna sezona. Vabimo vas na koncert KZ Megaron z naslovom Ozri se iz nebes, ki bo v nedeljo, 26. marca 2023, ob 20.00 v cerkvi sv. Terezije deteta Jezusa na Kodeljevem v Ljubljani. Prisluhnili boste lahko melodijam Kreka, Gallusa, Parryja in drugih skladateljev. Prisrčno vabljeni!

Koncert bo v nedeljo, 26. marca 2023, ob 20.00 v cerkvi sv. Terezije deteta Jezusa na Kodeljevem v Ljubljani. Vstop je prost.

Veselimo se vas!

Pozdravljeni, prijatelji KZ Megaron!

Kulturno društvo Megaron ima naziv društvo v javnem interesu na področju kulture, zato vas vabimo, da naše razvejano in zanimivo delovanje podprete s prispevkom 1 % dohodnine.

Leto 2022 je bilo za nas zelo intenzivno in uspešno. V aprilu smo v cerkvi sv. Jožefa izvedli projekt “Starožitnost vzkali v sedanjosti”, kjer smo poleg stare pravoslavne in slovenske sakralne glasbe izvajali novitete sodobnih slovenskih skladateljev. Koncert smo maja ponovili v okviru cikla koncertov “Crngrob naokrog” v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Malenskem vrhu in cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Sodelovali smo tudi na 27. letnem koncertu zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Nadaljevanje je bilo tekmovalno obarvano. Konec maja smo se udeležili 27. slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem 2022, kjer smo osvojili zlato plaketo in absolutno 2. mesto ter priznanje za najboljšo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja do zdaj (Nikolaj Golovanov: Otče naš).  V začetku junija smo se udeležili prestižnega Mednarodnega tekmovanja komornih zborov Marktoberdorf 2022, kjer smo bili najboljši med mešanimi zbori in prejeli 2. nagrado tekmovanja. Poleg tega smo osvojili še dve posebni nagradi, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe (C. Gesualdo da Venosa: Itene, o miei sospiri) in za najboljši tekmovalni program. Pred začetkom poletja smo v okviru Festivala Ljubljana sodelovali pri izvedbi kantate Hectorja Berlioza Faustovo pogubljenje.

Konec septembra smo na povabilo Slovenskega konzulata v Clevelandu navdušili publiko na desetdnevni turneji po ZDA s koncerti v Indianapolisu, Clevelandu, Jolietu, Millwaukeeju, Wheatonu in Kenoshi.

V oktobru in novembru smo se posvetili pripravi in izvedbi enega največjih del v zgodovini glasbe, oratorija Mesija G. F. Händla. Z Baročnim orkestrom Megaron s koncertno mojstrico Mario Lindal in pod vodstvom priznanega švedskega dirigenta Garyja Gradna smo prvič v Sloveniji izvedli to veličastno delo z baročnim orkestrom. Koncerta v koprski stolnici in Slovenski filharmoniji sta požela veliko navdušenje med laično in strokovno publiko. Händlovo Alelujo smo v začetku decembra izvedli tudi na Dobrodelnem Miklavževem koncertu v organizaciji Rotary kluba in RTV Slovenija.

Zadnji letošnji projekt z naslovom Očarljivost slovenskega ljudskega večglasja smo izvedli v Zavodu sv. Stanislava 18. decembra. Na koncertni oder smo postavili številne različice avtentičnega slovenskega ljudskega večglasja, kar pomeni pomembno novost pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine.

V letu 2023 bomo praznovali 20-letnico delovanja. Načrtujemo izvedbo mnogih zanimivih koncertov, v aprilu pa se bomo udeležili Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus v Mariboru.

Hvala vsem, ki že vrsto let podpirate naše delovanje. Še enkrat pa vas vabimo, da nas podprete tudi s prispevkom 1 % dohodnine, saj bomo s tem lažje gledali v prihodnost in vam z našimi projekti še velikokrat polepšali večere.

Del dohodnine lahko namenite:

  • preko portala eDavki -> v meniju izberete Dokumenti -> izberete obrazec s šifro Doh-Don in v polje vpišete Kulturno društvo Megaron (58176365);
  • ali preko izpolnjenega obrazca Donacija dohodnine – KD Megaron (priložen spodaj), ki ga pošljete po navadni pošti na enega izmed Finančnih uradov.

Kulturno društvo Megaron

Starožitnost vzkali v sedanjosti: Očarljivost slovenskega ljudskega večglasja | Koncert KZ Megaron

Vabljeni na drugi koncert KZ Megaron v sklopu projekta Starožitnost vzkali v sedanjosti, tokrat z naslovom Očarljivost slovenskega ljudskega večglasja. Koncert bo v nedeljo, 18. decembra 2022, ob 19.00 v dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava.

Čaka nas večer osupljivo bogatih ljudskih zvokov, zato prisrčno dobrodošli!

Koncert bo v nedeljo, 18. decembra 2022, ob 19.00 v dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava. Vstop je prost.

Veselimo se vas!

G. F. Händel: Mesija | Gary Graden in KZ Megaron

Prisrčno vabljeni na koncerta s priznanim dirigentom Garyjem Gradenom in Komornim zborom Megaron, na katerem boste lahko prisluhnili čudovitemu oratoriju Mesija Georga Friderica Händla.

Komorni zbor Megaron se letos loteva projekta intenzivnega študija Mesija, oratorija za soliste, zbor in orkester, v okviru katerega bo pod vodstvom odličnega Garyja Gradena en teden preživel na intenzivnih vajah. Teden bo zbor zaokrožil z dvema koncertoma, ki ju bo obogatil tudi baročni orkester s koncertno mojstrico Mario Lindal.

Koncerta bosta v soboto, 19. novembra 2022, ob 19.00 v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru in v nedeljo, 20. novembra 2022, ob 17.00 v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Rezervacija kart za koncert v Ljubljani je po enotni ceni 15 € možna na elektronskem naslovu kdmegaron@gmail.com. Prevzem kart je možen 16. in 18. novembra 2022 med 17.30 in 19.00 v avli Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu ter na dan koncerta, 20. novembra 2022, med 14.30 in 16.30 v avli Slovenske filharmonije v Ljubljani. 

Koncerta bosta v soboto, 19. novembra 2022, ob 19.00 v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru
in v nedeljo, 20. novembra 2022, ob 17.00 v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Veselimo se vas!